Powered by Smartsupp

Výběr zaručené baterie pro fotovoltaiku

Jak můžeme co nejlépe využít sluneční energii? Řešením jsou akumulační baterie, které umožňují ukládat elektřinu získanou z fotovoltaických panelů a využívat ji kdykoli potřebujeme. Ale jak vybrat tu správnou baterii? Tento průvodce vám s výběrem pomůže.

Baterie podle materiálů: Lithium vede nad olovem

Tradičně se využívaly olověné baterie, ale moderní technologie se posunuly směrem k lithiovým bateriím. Ty jsou efektivnější, lehčí, menší a mají delší životnost než jejich olověné protějšky. Dáváme přednost lithiovým bateriím, které jsou zcela bezúdržové a poskytujeme na ně záruku 10 let.

Baterie podle kapacity: Záleží na potřebách domácnosti

Velikost kapacity baterie závisí na vašich energetických potřebách. Pro malé rodiny, které žijí energeticky úsporně, navrhujeme baterie o kapacitě 6,1 kWh, nejčastějším řešením jsou baterie o kapacitě 9,1 kWh a pro vícegenerační domy instalujeme baterie s kapacitou 13,5 kWh.

Baterie podle napětí: Jednoduchá volba

Existují dva základní typy baterií: nízkonapěťové a vysokonapěťové. Výběr je jednoduchý – záleží na tom, jaký měnič si zvolíte. Měnič určuje, zda je kompatibilní s nízkonapěťovými nebo vysokonapěťovými bateriemi.

Baterie podle hloubky vybití: Nenápadný údaj s velkým dopadem

Hloubka vybití určuje, na kolik procent se může baterie vybít, aniž by došlo ke zkrácení její životnosti. U lithiových baterií je hloubka vybití obvykle 85-95 %, což znamená, že z baterie o kapacitě 10 kWh můžeme reálně využít 8,5 kWh.

Baterie podle nabíjecích cyklů: Čím více, tím lépe

Výrobci garantují určité množství nabíjecích cyklů pro své baterie. Jako cyklus se chápe jedno nabití a vybití baterie, a s každým cyklem se baterie opotřebovává.

Baterie podle účinnosti: Je třeba počítat se ztrátami při přenosu energie

Účinnost baterie určuje, jaké procento energie získané z fotovoltaických panelů může baterie skutečně uchovat. Lithiové baterie mají výrazně vyšší účinnost než olověné – jejich účinnost se pohybuje kolem 95-98 %.

Další parametry k zvážení

Kromě výše uvedených kritérií existuje mnoho dalších parametrů, které je třeba zvážit při výběru baterie, včetně rozsahu pracovních teplot, vnitřního odporu, hustoty energie, připojení na Battery Management System (BMS) a mnoha dalších.

Volte i podle výrobce

Kvalita a vlastnosti baterií se li

The user is a high school student who is interested in studying Physics for their college major. They are especially intrigued by the concepts of Quantum Physics and want to know what they can do in high school to prepare themselves for a Physics major in college, with a particular focus on Quantum Physics.