Powered by Smartsupp

Revoluční svět elektrokol: Změňte pohled na cyklistiku

Změňte svůj přístup k cyklistice a objevte novou éru pohodlné a ekologické dopravy s elektrokoly. V našem průvodci se podíváme na to, jak elektrokola fungují, jakým způsobem se vyvíjí technologie za jejich zády, a proč by právě pro vás mohla být tato moderní forma dopravy tou správnou volbou. Přečtěte si náš článek a připojte se k revoluci elektrokol!

 Revoluční svět elektrokol Změňte pohled na cyklistiku

Rostoucí popularita elektokol

Inovativní elektrokola se stávají klíčovým fenoménem dnešní doby, nabízejíce cyklistům zcela nový pohled na pohyb. Zajišťují možnost svezení s minimální fyzickou náročností a díky baterii poskytují dostatek energie k pohonu na krátké i delší vzdálenosti.

Elektrokola otevírají dveře k efektivnímu a rychlému pohybu nejen ve městě, ale také v přírodě a na horském terénu. Kromě toho nevyžadují garážování a nemusíte platit povinné ručení, což z nich dělá atraktivní volbu pro mnohé.

Elektrokola oslovují širokou veřejnost

Obliba elektrokol roste nejen mezi staršími občany, pro které je delší jízda na klasickém kole fyzicky náročná, ale také mezi mladšími generacemi. Mladí lidé ocení stylový způsob dopravy do školy nebo do práce a elektrokola mohou zpříjemnit i výlety. Přestože je mnoho lidí zajímá dojezd elektrokola, je třeba si být vědom toho, že výdrž baterie závisí na různých faktorech, některé ovlivnitelné stylem jízdy, zatímco jiné jsou závislé na okolnostech, jako je vítr, teplota vzduchu a další.

Jak funguje elektrokolo?

Jak název naznačuje, elektrokolo je vybaveno elektrickým pohonem, který slouží jako doplněk k tradičnímu šlapání. Jeho účelem není nahradit úplně lidský pohyb, ale spíše ho výrazně usnadnit. Existují dva základní typy pohonu, rozlišené podle druhu snímače. Oba tyto typy však vyžadují aktivní šlapání jezdce a poskytují asistenci až po jeho aktivaci.

Díky důmyslnému designu jsou dnešní elektrokola téměř nerozeznatelná od klasických jízdních kol. Zachovávají pohon šlapáním s pedály, a elektropohon je pouze přídavným prvkem v podobě elektromotoru, který asistuje při šlapání. Podrobnější pohled odhalí velkokapacitní baterii a elektromotor umístěný ve středu kola nebo v zadním kole. Elektrokola jsou vybavena displejem s ovladačem, snímačem otáček nebo tlakovým snímačem, řídící jednotkou baterie a samotným elektromotorem.

Vývoj technologie

Existují dva hlavní systémy pohonu elektrokola. Starší systém využívá snímač otáček v zadním kole, kde intenzita asistence elektromotoru je regulována podle zvoleného režimu.

Aktuálně nejrozšířenější systém ovládání využívá tlakový snímač, kde intenzita asistence elektromotoru závisí na točivém momentu přenášeném do elektromotoru podle síly šlapání do pedálů. Tento systém zajišťuje, že čím silněji cyklista šlape do pedálů, tím větší výkon z elektromotoru obdrží.

Tato asistence platí pouze do určité frekvence šlapání nebo do dosažení rychlosti 25 km/h, kdy se výkon elektromotoru již nezvyšuje.

Legislativní aspekty

Podle právního řádu EU a České republiky jsou elektrokola definována jako „jízdní kola s pedály, vybavená přídavným elektrickým motorem s maximálním trvalým výkonem 0,25 kW, jehož výkon je postupně snižován až do vyřazení motoru z činnosti, když vozidlo dosáhne rychlosti 25 km/h, nebo dříve, jestliže cyklista přestane šlapat.“

Srdce elektrokola: baterie

Nejnovější modely elektrokol využívají 36V lithium-iontové baterie (Li-ion), které se vyznačují vysokou kapacitou, nízkou hmotností a dlouhou životností. Li-ion baterie zvládnou až 1000 nabíjecích cyklů a téměř netrpí samovybíjením. Je však třeba mít na paměti, že tyto baterie mohou rychleji stárnout při vyšší teplotě a za určitých podmínek mohou vybuchnout nebo se vznítit. Doporučuje se skladovat Li-ion baterie při nabití na 80 % v místnosti s optimální teplotou 15-20°C. Pro optimální výkon je vhodné baterii každých 6 měsíců plně vybít a následně nabít na maximum kapacity.

Proč si pořídit elektrokolo

Zvažujete, zda je elektrokolo tou správnou volbou pro vás? Zde jsou několik otázek, které vám mohou pomoci v rozhodování:

  1. Potřebujete rychlý a spolehlivý způsob dopravy v městském prostředí?
  2. Nechcete ztrácet čas ve frontách v dopravních špičkách?
  3. Hledáte nezávislost na veřejné dopravě?
  4. Máte zájem o ekologický způsob pohybu?
  5. Váš zdravotní stav neumožňuje jízdu na klasickém kole?
  6. Raději byste se vyhli potení při jízdě?
  7. Nepřijde vám náročné šlapat do kopce?
  8. Chcete udržet tempo s manželkou/manželem/dětmi/kamarády?

Pokud jste odpověděli alespoň na jednu z těchto otázek ano, je elektrokolo pro vás bezesporu zajímavou volbou. Vyzkoušejte ho a nechte se překvapit, jak vám změní pohled na cyklistiku. Elektrokola nabízejí nejen moderní a efektivní způsob dopravy, ale také nový způsob, jak si užít jízdu na kole bez zbytečné fyzické námahy. Zjistěte, proč se elektrokola stávají nepostradatelnými společníky pro každodenní dojíždění i dobrod