Powered by Smartsupp

Náhled na aktuální cenu fotovoltaiky

Zajímá vás vývoj cen fotovoltaických systémů v České republice v kontextu zdražování cen energií? V našem článku vám nabízíme exkluzivní pohled na pokles cen a přinášíme informace, které mohou být užitečné pro majitele stávající fotovoltaiky i ty, kdo zvažují investici do vlastního solárního systému. Objevte, jak tato ekologicky šetrná technologie může efektivně chránit vaše finance a generovat úspory.

fotovoltaika cena aktuální

Cena fotovoltaiky klesá

Ceny fotovoltaických systémů v České republice zaznamenaly pokles, přestože elektřina v distribučních sítích zdražila o 30 % od minulého roku. I přes zavedení cenových stropů vládou budou domácnosti, které jsou stále závislé na fosilních a jaderných elektrárnách, platit letos 7 až 11 Kč/kWh. Konkrétní cena závisí na dodavateli, distribuční sazbě, spotřebě a regionu.

Naopak domácí fotovoltaické elektrárny se stávají cenově dostupnějšími. Velkoobchodní cena fotovoltaiky podle portálu pvXchange.com meziročně klesla o 6 až 12 %. Průměrná cena watt-peak solárního panelu se snížila z 31 na 29 eurocentů. S posílením české koruny a levnějším dovozem ze zahraničí české investory ušetří ještě více. Cena za watt-peak klesla z loňských 7,58 Kč na letošních 6,80 Kč.

Zjednodušeně řečeno, vysoká kvalita fotovoltaických systémů zlevnila o 16 %, průměrná o 10 % a nízká o 14 %.

Cena fotovoltaiky nyní a dlouhodobá perspektiva

Navržení fotovoltaické elektrárny schopné zásobovat váš domov si vyžádá značnou počáteční investici, pohybující se v řádu několika stovek tisíc. Přesto je důležité zaměřit se na dlouhodobou perspektivu:

Fotovoltaická technologie poskytuje energii po desetiletí (s životností solárních panelů až 40 let). 

Pro kompletní systém pro středně velký dům pro čtyřčlennou rodinu, která si přeje maximální nezávislost na distribuční síti, může činit průměrně 400–500 tisíc Kč

Jako orientační číslo platí, že cena jednoho solárního panelu se pohybuje kolem 4–6 tisíc Kč

Nejvýraznější položkou nákladů je běžně střídač napětí (v případě, že se jedná o kvalitní třífázový hybridní), například GoodWe GW10K-ET, za cenu lehce přes 60 000 Kč/ks.

Doba návratnosti investice se obvykle pohybuje mezi 2 a 7 lety. Fotovoltaika také přináší úspory při nákladech na ohřev vody a vytápění, a to prostřednictvím propojení s tepelným čerpadlem. Navíc může být využívána k napájení elektromobilu, což přináší další úspory nákladů na palivo. Více o návratnosti fotovoltaiky zjistíte v předchozím článku.

prase peníze

Ochraňte se před zdražováním elektřiny

S růstem cen elektřiny nemusíte mít starosti, pokud vlastníte fotovoltaický systém. Nejistota ohledně cen a jejich vzestup přímo prospívají solární energetice.

Čím jsou ceny elektřiny vyšší, tím větší úspory zaznamenáte s fotovoltaickým systémem. To však může ovlivnit dobu návratnosti fotovoltaického zařízení. Nadbytečnou elektřinu lze výhodněji prodávat zpět do sítě.

Investováním do fotovoltaiky ochraňujete své finanční prostředky před inflací, což je efektivnější než ukládání do spořicího účtu nebo investování do akcií, dluhopisů nebo nemovitostí, zejména v době rostoucích nákladů na energie.

Statistiky prodeje v poslední době

V roce 2022 bylo k elektrické síti připojeno více než 240 000 kW nových solárních systémů, což představuje téměř čtyřnásobný nárůst oproti předchozímu roku. Tuto informaci zaznamenaly oficiální analýzy.

Instalovaný výkon fotovoltaických zařízení bude nadále růst. K tomu přispívá novela energetického zákona, která umožňuje provozovat fotovoltaické systémy s výkonem až do 50 kW bez nutnosti licence na výrobu elektřiny a bez stavebního povolení.

Nižší náklady, šetrnost k životnímu prostředí

Vysoké náklady na energie vedou k hledání optimálních alternativ, jak získat energii, aniž by se utratily všechny úspory. 

Někteří preferují tepelná čerpadla, zatímco jiní dávají přednost fotovoltaickým systémům. I když mnozí tvrdí, že investice do těchto technologií jsou zbytečné, opak je pravdou.

S výběrem pečlivě navrženého solárního systému nejenže ušetříte peníze a snížíte svůj odběr energie ze sítě, ale také přispějete k ochraně životního prostředí. Nadbytečně vyprodukována energie se může ukládat do virtuální baterie, odkud ji lze kdykoliv vyčerpat podle potřeby.

V době zdražování služeb a zboží se logicky zvyšují i náklady na fotovoltaické systémy a jejich komponenty. 

Tyto technologie, jako jsou fotovoltaické panely, střídače, baterie a další potřebné komponenty pro instalaci, jsou klíčové pro provoz každé solární elektrárny.

Zdražování také nastává při výrazném nárůstu poptávky po fotovoltaických elektrárnách a příslušných komponentách. Při výběru fotovoltaiky se však nesoustřeďte pouze na nejnižší cenu. Je nezbytné zohlednit kvalitu jednotlivých komponent, poskytovaných služeb a spolehlivost samotné elektrárny. Přestože se jedná o významnou investici, vrátí se vám v následujících letech

S ohledem na současné ceny energií je, jak už bylo zmíněno, doba návratnosti obvykle v rozmezí 2 až 7 let (bez dotací a daňových úlev může být až 7–10 let, což je pořád velmi lákávé).

Jaké je efektivní využití solárních přebytků?

Fotovoltaická technologie dosahuje optimálního výkonu během slunečných letních dní, kdy jsou domovy a byty často opuštěny, protože lidé jsou v práci, ve škole nebo venku. 

Během této doby pracují domácí solární elektrárny na plný výkon. Avšak večer, když rodiny přicházejí domů a sluneční výkon klesá na nulu, je důležité mít opatření, jako jsou připojené vodní nádrže (bojlery), baterie nebo tepelná čerpadla. Tyto zařízení umožňují ukládání energie vyrobené během dne pro pozdější využití. Každá forma energetického úložiště má své výhody a nevýhody.

Bojlery jsou cenově nejvýhodnější variantou, ale nejsou dostatečně výkonné pro spuštění větších spotřebičů, jako jsou žárovky, pračky nebo počítače.

Baterie skladují elektřinu, kterou lze buď sami využít nebo prodat do centrální distribuční sítě. V tomto případě je však potřeba i střídač, který převede stejnosměrný proud z fotovoltaických panelů na střídavý proud.

Nejdražší možností je solární elektrárna připojená k tepelnému čerpadlu. Přebytečná elektřina se využívá k účinné výrobě levného tepla, což je zvláště užitečné v chladnějších měsících.

solární panely čr cena

Fotovoltaika = investice

Solární elektrárna není optimální pro vytápění, zejména v chladných měsících, kdy její výkon klesá. S rostoucími náklady na plyn a teplo však stojí za úvahu alternativní investice.

Představme si nezateplený dům s roční spotřebou 20 000 kWh, který je vytápěn plynovým kotlem. Roční náklady by činily kolem 70 000 Kč a za 20 let by to bylo 1 400 000 Kč. Investicí do zateplení, fotovoltaiky a tepelného čerpadla by se jednorázově utratilo asi 1 000 000 Kč, ale v dlouhodobém horizontu by se na provozních úsporách vydělalo kolem 400 000 Kč.

Jako alternativu zvažme dotovanou fotovoltaiku s tepelným čerpadlem za 494 290 Kč. Položíme-li tuto částku do termínovaného vkladu s ročním výnosem 5 %, za 20 let by se na úrocích vydělalo přes 750 000 Kč.

I když jsou to teoretické odhady a budoucnost je nejistá, majitel solární elektrárny méně podléhá tržním a politickým výkyvům ve srovnání s těmi, kteří spoléhají pouze na cizí infrastrukturu. Moderní technologie nabízejí perspektivu, a proto některé banky poskytují zvýhodněné půjčky na fotovoltaické projekty.

Klíčové poznatky z článku

Ceny fotovoltaických systémů v České republice zaznamenaly pokles o 6-12 %, přestože ceny elektřiny v distribučních sítích vzrostly o 30 %. Velkoobchodní cena fotovoltaiky snížila meziročně o 16 % a průměrná cena watt-peak solárního panelu o 10 %. S posílením české koruny investoři získávají další úspory.

V roce 2022 přibylo více než 240 000 kW nových solárních systémů, což je téměř čtyřnásobný nárůst oproti předchozímu roku. Fotovoltaika nejen chrání před inflací, ale s rostoucími cenami elektřiny nabízí stále efektivnější investiční perspektivu.