Powered by Smartsupp

Jaký střídač pro fotovoltaiku koupit?

Fotovoltaické elektrárny jsou ekologickým způsobem výroby elektřiny. Pro optimální využití sluneční energie je důležité vybrat správný střídač. Ten převádí střídavý proud z solárních panelů na střídavý proud pro domácnost nebo síť. V článku se podíváme na funkce střídače, hlavní parametry a trvanlivost. Jaký střídač pro fotovoltaiku koupit

Funkce střídače fotovoltaické elektrárny

Střídač má několik důležitých funkcí v solárním systému. Jednou z hlavních funkcí je přeměna stejnosměrného proudu (DC), který vyrábí fotovoltaické panely ze slunečního záření, na střídavý proud (AC).

To je nezbytné, protože většina zařízení a spotřebičů v domácnosti potřebuje střídavý proud pro svůj provoz.

Další klíčovou funkcí střídače je sledování maximálního bodu výkonu (Maximum Power Point Tracking, MPPT). Solární panely mají specifický bod, kde dosahují maximálního výkonu, který se může měnit v závislosti na osvětlení a teplotě. MPPT umožňuje střídači neustále sledovat tento bod a optimalizovat výkon solárních panelů.

Hlavní parametry střídačů

Při výběru střídače je důležité brát v úvahu několik klíčových parametrů.

1. Výkon (kVA/kW): Udává maximální střídavý výkon, který střídač dokáže dodávat. Zvolte střídač s výkonem odpovídajícím instalovanému výkonu fotovoltaických panelů.

2. Účinnost: Vysoká účinnost střídače znamená menší ztráty energie při přeměně stejnosměrného proudu na střídavý. Vyšší účinnost přispívá k vyšší efektivitě fotovoltaického systému.

3. Vstupní napětí (Vdc): Udává rozsah stejnosměrného napětí, které může střídač akceptovat z fotovoltaických panelů. Ujistěte se, že vybraný střídač je kompatibilní s napětím vašich panelů.

4. Počet MPPT: Střídače s více MPPT umožňují propojení více skupin solárních panelů s různými orientacemi nebo náklonem, což zlepšuje výkon v různých podmínkách osvětlení.

5. Ochrana proti přepětí a přehřátí: Střídač by měl mít integrované ochrany, které zabraňují poškození systému při nepříznivých podmínkách nebo při poruše.

Symetrické a asymetrické střídače

Symetrické a asymetrické střídače se liší v způsobu, jakým zpracovávají fáze vstupního a výstupního proudu.

Symetrické střídače mají stejnou velikost vstupních a výstupních fází, což je vhodné pro menší fotovoltaické systémy nebo jednofázové sítě.

  mají různé velikosti fází a jsou často používány v třífázových sítích, což je běžnější ve větších komerčních nebo průmyslových solárních systémech.

Proč vybrat hybridní asymetrický střídač? 

Hybridní asymetrický střídač je podle nás, stejně jako asi všech odborníků, nejlepší volba. Existuje několik důvodů, proč vybrat právě tento typ pro vaši fotovoltaickou elektrárnu:

Flexibilita v třífázových sítích

Hybridní asymetrické střídače jsou ideální pro třífázové sítě. Mají jednu větší fázi a dvě menší fáze, což umožňuje lepší rozložení zátěže a zvýšenou efektivitu výroby elektřiny v takových sítích.

Optimalizace výkonu

Hybridní asymetrické střídače jsou vybaveny pokročilým sledováním bodu maximálního výkonu (MPPT) pro každou fázi. To umožňuje, aby byl výkon z fotovoltaických panelů optimálně využíván a minimalizovány ztráty v případě, že jedna fáze má menší osvětlení než ostatní.

Podpora různých typů solárních panelů

Hybridní asymetrické střídače jsou navrženy tak, aby podporovaly různé typy solárních panelů, včetně těch s různými parametry napětí a výkonu. To umožňuje využít širší škálu solárních technologií a přizpůsobit systém vašim potřebám.

Integrovaný záložní zdroj

Některé hybridní asymetrické střídače mají také funkci záložního zdroje. To znamená, že v případě výpadku elektrické sítě mohou střídače fungovat jako záložní zdroj elektřiny a zajistit napájení klíčových spotřebičů nebo systémů v domácnosti.

Vysoká účinnost

Díky pokročilé technologii dosahují hybridní asymetrické střídače obvykle vysoké účinnosti, což vám umožní maximalizovat výkon vaší fotovoltaické elektrárny a snížit náklady na elektrickou energii.

Před nákupem střídače je však důležité pečlivě zvážit vaše potřeby a konzultovat s odborníky, aby byl vybrán střídač, který nejlépe vyhovuje vašemu solárnímu systému a energetickým požadavkům.

Jaký je rozdíl mezi měničem a střídačem?

Občas se můžete setkat s pojmem "měnič" ve spojení s fotovoltaikou. Jedná se o stejný prvek. Solární měnič je společným označením pro zařízení, které mění jednu formu elektrické energie na jinou.

V kontextu fotovoltaiky je měničem myšlen právě střídač, který přeměňuje stejnosměrný proud ze solárních panelů na střídavý proud pro použití v domácnosti nebo jeho dodávku do elektrické sítě.

Jak dlouho vydrží střídač?

Trvanlivost střídače je důležitým faktorem při jeho výběru. Správně navržený a kvalitní střídač by měl vydržet minimálně 10 až 15 let. Někteří výrobci uvádějí delší životnost až 20 let nebo více, podobně jako v panelů. Avšak pamatujte, že délka životnosti střídače může být ovlivněna různými faktory, jako je provozní teplota, zátěž, úroveň údržby a kvalita výroby.

V závěru je důležité, abyste při výběru střídače pro fotovoltaickou elektrárnu vzali v úvahu parametry odpovídající vašemu solárnímu systému, a zvolili kvalitní a spolehlivé zařízení od renomovaného výrobce. Správně zvolený střídač vám pomůže využít potenciál vašich solárních panelů a efektivně generovat elektřinu z obnovitelného zdroje energie.