Powered by Smartsupp

Jak funguje fotovoltaika v zimě?

Fotovoltaika, tedy technologie využívající sluneční energii k výrobě elektřiny, se stává stále populárnější. Mnoho lidí však může mít obavy, jak tato technologie funguje v zimních měsících, kdy jsou dny kratší a slunce nižší na obloze. V tomto článku se podíváme na to, jak fotovoltaika pracuje v zimě a jak lze zajistit, aby solární panely stále poskytovaly dostatek energie.

Jak funguje fotovoltaika v zimě

Jak vlastně funguje fotovoltaika?

Fotovoltaika funguje tak, že solární panely zachytávají sluneční světlo a přeměňují ho na elektrickou energii. Tento proces se nazývá fotovoltaický jev a je založen na tom, že sluneční světlo obsahuje fotonovou energii, která může uvolnit elektrony v krystalické struktuře polovodiče. Tito uvolnění elektrony se pohybují v určitém směru a vytváří elektrický proud.

V zimě jsou dny kratší a slunce stojí níže na obloze, což může snížit množství sluneční energie, kterou solární panely zachytí. Nicméně moderní solární panely jsou navrženy tak, aby byly co nejúčinnější i v podmínkách sníženého slunečního záření. Více o tom, jak co je to fotovoltaika a jak funguje, se dočtete v předchozím článku na blogu.

Solární panely v zimě

V zimních měsících může být produkce elektřiny z fotovoltaických panelů nižší než v létě, ale stále je možné získat dostatečné množství energie pro pokrytí spotřeby. Kromě toho, zimní měsíce mohou být charakterizovány jasným slunečným dnem a nízkými teplotami, což může zvýšit účinnost solárních panelů. To je proto, že solární panely jsou obvykle navrženy tak, aby byly co nejúčinnější při nižších teplotách.

V zimě může být také snížená produkce elektřiny způsobena sněhem a ledem na solárních panelech. Pokud jsou panely pokryty sněhem nebo ledu, nemohou zachytit sluneční světlo a přeměnit ho na elektřinu. V takovém případě je důležité pravidelně čistit solární panely a ujistit se, že jsou v co nejlepším stavu.

Co dělá fotovoltaika, když je zima?

V zimních měsících může být výkon solárních panelů nižší, konkrétně kolem 20 %. Nutno podotknout, že to samozřejmě není ideální situace, avšak neměli bychom považovat tento fakt za nevýhodu nebo důvod k tomu, abychom naše panely zakrývali kvůli ochraně před sněhem a ledem.

Důležité je mít na paměti, že i přes méně slunečných dnů v zimě, celkový úhrn sluneční energie za celý rok stále dělá provoz fotovoltaiky efektivní a vyplatí se. To znamená, že investice do fotovoltaických panelů je stále udržitelnou a ekologickou alternativou pro výrobu energie, která může přispět ke snížení naší závislosti na fosilních palivech a k boji proti změně klimatu.

Jak čistit fotovoltaické panely od sněhu?

Pokud máte fotovoltaické panely, je důležité pravidelně je čistit, aby zachytily co nejvíce slunečního světla a vyráběly co nejvíce elektřiny. Pokud se v zimě vyskytne sněhová bouře nebo větší sněhová pokrývka, může být třeba panely očistit od sněhu. Zde je několik tipů, jak na to:

  1. Nejdůležitější pravidlo je být opatrný a bezpečný. Nikdy nechoďte na střechu, pokud nevíte, jak se to dělá správně a bezpečně. Pokud máte pochybnosti, obraťte se na odborníka.
  2. Pokud je sněhová pokrývka na panelech tenká a měkká, stačí ji snadno setřást kartáčem s měkkými vlákny. Při používání kartáče buďte opatrní, abyste nezpůsobili žádné poškození na povrchu panelů.
  3. Pokud je sníh hustší a tvrdší, můžete použít speciální sněhové lopaty určené pro odstraňování sněhu ze střech. Tyto lopaty mají měkký plastový povrch a jsou navrženy tak, aby nepoškodily povrch solárních panelů.

Jak čistit fotovoltaické panely od sněhu

Shrnutí

Fungují tedy solární panely v zimě? Ano, fungují. Fotovoltaický systém funguje po celý rok, dokonce i v zimě, když nesvítí slunce. Chlad a mráz na něj nemají vliv. V prosinci, lednu a únoru však systém vyrobí méně elektřiny kvůli nižší intenzitě slunečního záření. S tímto problémem může pomoci vyrovnávání energie v síti.