Powered by Smartsupp

Fotovoltaický střídač: Klíčový komponent pro efektivní fungování FV instalace

Představte si situaci, kdy máte doma nejmodernější fotovoltaickou instalaci, ale stále nemůžete generovat elektřinu. Proč? Důvod je jednoduchý: chybí vám fotovoltaický měnič. Tento nepostradatelný prvek je tím, co umožňuje vašim domácím zařízením fungovat na energii přímo ze slunce. Ale jak si vybrat ten správný? Naše rady vám pomohou zorientovat se v tomto klíčovém průmyslu.

skerdik_what_is_a_solar_inverter_for_953efb10-73b5-4d96-8eb1-b4163cfecab9 (1)

FV střídač – co to je?

Měnič, známý také jako solární měnič (nebo fotovoltaický měnič), je zařízení, které přeměňuje stejnosměrný proud (DC) na střídavý proud (AC). Jinými slovy, jedná se o nezbytné vybavení pro správné fungování fotovoltaické instalace, které umožňuje využít nahromaděnou energii a napájet domácí spotřebiče.

K čemu slouží solární invertor?

Primární funkcí invertoru je přeměnit stejnosměrný proud na střídavý proud. Bez tohoto procesu bychom nemohli využít energii vyrobenou fotovoltaickým zařízením. Zařízení hlídá nejdůležitější provozní parametry včetně frekvence a napětí. Kontroluje také správné fungování – v případě překročení normy se zařízení odpojí od sítě.

Typy fotovoltaických střídačů

Na trhu existuje několik typů fotovoltaických střídačů. Vyplatí se znát hlavní rozdíly mezi nimi, zejména pokud FVE montáž teprve plánujete.

  • Rozdělení podle typu instalace, ve které pracují:

    • On-grid invertory: díky nimž jde přebytek energie vyrobené FV instalací do elektrické sítě.
    • Off-grid střídače: které nejsou přizpůsobeny síti a předávají přebytečnou energii do baterií.
    • Hybridní invertory: typ, který kombinuje další dva typy. Dokážou přebytky, jak vrátit do elektrické sítě, tak nasměrovat do baterií.
  • Dělení podle počtu fází:

    • Jednofázové měniče: nejčastěji se volí pro instalace s výkonem do 3 kW.
    • Třífázové střídače: používají se ve větších FV systémech.
  • Rozdělení podle typu instalace a umístění:

    • Centrální invertor: instalovaný v samostatné místnosti a používaný v tradičních FV systémech.
    • Mikroinvertor: montuje se pod fotovoltaické panely a používá se pro velmi malé instalace (mikroinstalace).

Také si určitě ověřte, co jsou akumulace energie a proč byste na ně měli myslet při projektování fotovoltaické instalace.

Fotovoltaický měnič – jak vybrat?

Vhodný měnič by měl být především přizpůsoben možnostem fotovoltaické instalace. Je tedy nutné odhadnout spotřebu energie a FV výkon. Důležité je, aby byly zachovány poměry mezi výkonem fotovoltaického systému a výkonem střídače.

Pokud je generovaný výkon panelů větší než nejvyšší možný výkon měniče, přicházíme o vyrobenou energii. Proto se často doporučuje, aby výkon panelu byl 80–125 % výkonu měniče.

Ať už je vaše potřeba jakákoliv, náš obchod má pro vás řešení. Spolehněte se na naši odbornost a zkušenosti a užijte si svobodu energie získané přímo ze slunce!